Fus orar:
Ora Greciei este aceeaşi cu ora României.
Transferuri:
Vă rugăm să luaţi în considerare că transferul la şi de la hotel la aeroport se va efectua în ordinea amplasării hotelurilor.
Reprezentanţă: Ambasada României în Grecia, 7 Emanoil Benaki str Paleo Psychico Atena
Tel: +30-1-6728875
Fax: +30-1-6728883
Limba oficială: greaca. Aproape peste tot se vorbeşte engleza şi germana.
Moneda naţională: Moneda oficială este euro (EUR, €). 1 euro = 100 eurocenţi. Cărţile de credit acceptate sunt: American Express, Euro/Master Card.
Ambasada Greciei în România
Str. Pache Protopopescu nr. 1-3, sector 2, Bucureşti
Tel: +40-21 209.4170
Fax: +40-21 209.4175
Condiţii de intrare în ţară
Pentru a călători în Grecia este nevoie de un paşaport sau carte de identitate valabilă cel puţin 6 luni. Cetăţenii străini sunt rugaţi să se informeze la Ambasada Republicii Elene din Bucureşti asupra condiţiilor de intrare în Grecia.
Închiriere maşini
Conducătorul auto trebuie să aibă cel puţin 21 de ani, trebuie să fie posesor al carnetului de conducere de cel puţin un an. Este recomandat permisul de conducere internaţional. Stilul de condus este civilizat, se recomandă închirierea de maşini.
Transport
Reţeaua drumurilor publice este bine dezvoltată. Majoritatea locurilor de pe insule sunt accesibile cu transport local, biletele de autobuz fiind ieftine. Sunt recomandate închirierile de maşini şi de motoare, cu care se poate explora în voie insula, dar se poate apela şi la transportul cu taxi.
Cumpărături
Magazinele sunt în general deschise dimineaţa şi după-masă până seara târziu. Majoritatea magazinelor sunt închise în timpul siestei de după-amiază. În majoritatea staţiunilor, magazinele sunt deschise şi la sfârşit de săptămână.
Mâncăruri şi băuturi
Grecii gătesc cu ulei de măsline, le plac fructele de mare, iar carnea lor preferată este cea de oaie la grătar. Aperitivul grecesc conţine roşii, castraveţi, pepene, felii de caşcaval, măsline şi diverse fructe. În tavernele locale, servesc mâncăruri ca salata grecească, souvlaki, tzaziki, musaca, sau gyros. Aperitivul preferat este ouzo, iar dintre vinuri retsina.
Bacşiş
Bacşişul este inclus în majoritatea facturilor de la restaurante şi hoteluri, dar se obişnuieşte să se mai lase cca. 10% din totalul consumaţiei. Personalul hotelurilor şi taximetriştii primesc de obicei bacşiş.
Asistenţă medicală
Spitalele sunt bine dotate, personalul medical este bine pregătit, medicamentele uzuale se găsesc în toate farmaciile, dar medicamentele prescrise sunt bine de adus de acasă. Sunt recomandate măsurile de precauţie contra ţânţarilor şi folosirea cremelor solare cu factor de protecţie ridicat. Pentru urgenţe medicale adresaţi-vă personalului hotelier. Onorariile medicale se achită la faţa locului şi se decontează de către societatea de asigurări la care aţi încheiat asigurarea medicală.
Curent electric
220 V. Toate hotelurile sunt dotate cu prize conform normelor internaţionale.
Evaluarea hotelurilor
Clasificarea hotelurilor se face conform normelor locale. Restaurantele au aceeaşi clasificare cu cea acordată hotelurilor, întrucât sunt facilităţi ale hotelurilor, nu unităţi separate de alimentaţie publică.